Hi ha una cosa que no tinc gaire clara. Si veí té un hiatus i hi posem un accent per a marcar aquest trencament del diftong, i alguns derivats, per exemple veïnatge, veïnat, veïnes, duen dièresi perquè també tenen hiatus i en marcar-los no podem posar accent per raó que no s'adiu a la norma d'accentuar, atés tot aquest raonament, ¿per què a país sí que es marca el hiatus, però als derivats no,com per exemple, paisatge, paisà, paisatgisme, quan fet i fet, tenen el mateix hiatus i caldria escriure'ls païsatge, païsà i païsatgisme, amb dièresi perquè s'avé contra les normes d'accentuar?
dilluns, 15 de setembre del 2008
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
6 comentaris:
No és el mateix cas. En veïnatge, la i portà dièresi perquè es forma un hiat: ve-ï-nat-ge. Mentre que en paisatge aquest hiat no es forma i per això no es necessària la dièresi: pai-sat-ge. El mateix passa amb la resta de paraules derivades de país.
He pensat el mateix que JZMiralles; com que la meva memòria auditiva (i visual, i de qualsevol tipus) és poc menys que catastròfica, ho he consultat al Diccionari ortogràfic i de pronúncia d'Enciclopèdia catalana, que confirma la presència del diftong en aquests mots: pot ser que "paisatge, paisà, paisatgisme" no derivin de "país"?
Un dubte, Dospoals: aquest és un bloc de classe? o una eina de reflexió?
Per cert: en "veí" no posem l'accent per trencar-hi res, sinó perquè és bisíl·laba aguda i acabada en vocal; d'altra banda, tampoc no es pot trencar allò que no existeix (Abelard dixit).
Bé, caldria saber si la parauleta (país) ens arriba directament des del llatí o, més aviat, des del francés (pays, llegit pei), que l'agarra del deformat llatí tardà "page (n)sis".
Potser s'hi trobe l'explicació...
Per a Coromines,els derivats de "país" són una excepció en l'envitricollada qüestió de les dièresis.A mi em sembla un aspecte de l'ortografia ple d'excepcions i complicat per als aprenents de català.
Bé, doncs, ja miraré per què considera Coromines país una exepció.
"Lleures i converses d'un filòleg", l'article és el de "Massa dièresis?". És molt interessant,ja ho veuràs.
Publica un comentari a l'entrada