divendres, 21 de març del 2014

Xocar amb

En el món del punyetisme filològic hom es baralla sempre amb els temes habituals de les preposicions i aquells que s'enduen les visceres i la passió són els casos del per i per a, a i en o en i amb. Tanmateix, hi han altres casos que van fent cavalló, que en diuen, silenciosament i passen molt desapercebuts: un exemple és el de la preposició a través de, que vaig comentar fa temps, i un altre té relació amb la preposició amb, de què ja n'he parlat. El text d'ara vol fer referència a un altre cas d'aquesta paraula, que va ocupant l'espai a d'altres: xocar amb. És corrent trobar als mitjans escrits que un motorista xoca amb una furgoneta o que un conductor xoca amb una moto: si en voleu més, tireu mà del google.

divendres, 7 de març del 2014

Trilogia

De fa temps ençà que és habitual trobar en el món dels llibres i de les pel·lícules trilogies. De les trilogies més famoses de què tinc consciència és la del director Krysztof Kieslowsky: Blau, Blanc i Roig. A partir d'ací, totes les trilogies que s'han fet famoses són la trilogia del Senyor dels anells, les tres trilogies de la Guerra de les galàxies, la del Retorn al futur, per exemple.

Però és clar, si mirem al diccionari què vol dir trilogia llegim que és el conjunt de tres llibres que tenen un lligam que els relaciona, i no una història feta en tres llibres o les sagues (sèrie d'obres que tenen un personatge protagonista), justament ço que diuen els mitjans de comunicació: la trilogia ven molt.
Free counter and web stats