dijous, 30 de setembre del 2010

Se i es

A la Marina, i supose que a la resta del país, de manera corrent, hom fa servir el pronom feble es (reforçat) davant de verbs que comencen per s i ce i ci. Quan vaig arribar a la facultat em diuen que en aquesta mena de situacions hom ha de fer la forma plena se. Per tant, a fer servir aquesta forma: se sent.

Mireu, després de deixar la carrera, de sentir altres lingüístics i de reflexionar jo mateix, jo torne a fer servir la forma reforçada. Tanmateix, a mi, m'agradaria saber per què hem de fer servir la forma plena: però una raó bona, bona. No s'hi val dir que per a evitar cacofonies, perquè aquest argument es desmunta dient que la mateixa cacofonia es fa amb
me muir o te toques, i aquests continuen sent reforçats.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

A mi m'agradaria saber si podem escriure i dir "com et dius" en comptes de "com te dius" que és la forma fossilitzada avalada per la normativa. Amb exemples com aquest i el que tu addueixes, ens adonem que la sistematització dels pronoms febles és molt primparada en uns quants casos. Espere sincerament que la nova gramàtica de l'IEC -la dels cent anys- condemne l'ús de "se" com a subjecte en exemples aberrants com aquest extrets de canal 9:
Se la veu molt tranquil.la.
Se'ls manté vius...

Jes

dospoals ha dit...

D'acord amb el "com te dius": per les comarques que no fan les reforçades, dir açò és molt estrany.

Pel que fa al "Se la veu molt tranquil·la" "Se'ls manté vius" és una combinació lògica de pronoms si substitueixes l'OD: "es veu la xica molt tranquil·la" "es maté els bacteris vius". Si de cas, d'acord amb el que tu proposes, la solució és fer fora qualsevol oració començada per "es més verb" i crear-ne una altra.

Anònim ha dit...

L'inconvenient és que "es", en català, no pot fer mai la funció de subjecte. S'usa com a reflexiu,en les oracions passives reflexes, en oracions impersonals i com a complement dels verbs pronominals.

dospoals ha dit...

Com ja he dit, si dius que no són construccions genuïnes, estan ben fetes sintàcticament, i per això, per a evitar-ho, caldrà pensar en propostes. El que estaria bé seria que pugueres aportar alguna proposta.

Anònim ha dit...

Se la veu molt tranquil.la : Pareix molt tranquil.la.
Se'ls manté...: Són mantinguts.
Se'l coneix pel nom antic...: Tothom el coneix pel nom antic.
La llengua actual en va plena, d'exemples com aquest,fins i tot els filòlegs hi cauen.De tota manera és una construcció correcta si "se" substitueix un CI, és clar.Passa que això no ho diuen a les universitats i molts professors perden el temps explicant bajanades com ara que hem d'escriure "preferixc",etc. Jes

dospoals ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
dospoals ha dit...

Gràcies per posar els exemples.

Free counter and web stats